Mobiltilpasset

Tiden der vi foretok all vår nettsurfing på PC og bærbar er for lengst forbi, og i dag er det nok mange som bruker mye mer nettid på mobilen enn det de gjør på PC-en. På grunn av dette har også populære nettsider blitt nødt til å tilpasse sine tilbud til kundene, og sørge for å tilby et mobiltilpasset alternativ av nettsidene. I visse tilfeller går selskapene også så langt at de tilbyr en egen mobilapp, tilpasset operativsystemet på ulike mobiler.

shutterstock_315486122

Det blir mer og mer vanlig for nettsider å tilby mobiltilpassede sider, og her er en liste med eksempler på sider som har gjort sin mobiltilpasning svært godt.

  • IKEA er et godt eksempel på en bedrift som har klart å gjøre sine omfattende nettsider enkle å laste og lese på mobil.
  • VG har gjort sine artikler enkle å lese i mobilformat, og samtidig sørget for at sidene ikke tar for lang tid å laste.
  • YouTube er et eksempel på en nettside som er tilgjengelig både i mobilens nettleser og som egen applikasjon.
  • NSB har optimalisert sine nettsider slik at man enkelt kan finne informasjon og også gjøre bestillinger via mobilen.

Svært ofte betyr mobiltilpasning at det skapes en versjon av nettsidene som er raskere og enklere å laste inn, og som ikke krever like mye av maskinen som brukeren benytter. Det kan bety at grafikk og lyd er tonet ned noe, og at bildenes oppløsning har blitt redusert for at de skal kunne lastes raskere. Ofte har utviklerne også brukt en del tid på å tilpasse utseende på nettsiden til en smalere skjerm slik at nettsiden enkelt kan leses uten å måtte rulle frem og tilbake. I visse tilfeller kreves det også at fargetemaer og utseende tilpasses noe for at siden skal bli godt lesbar på mobile enheter. De fleste spilltilbydere tilbyr begge versjonene.